Over Medios

Medios

Onder impuls van Dr. Reginald Moreels ontstond Medios in 1982. Met deze organisatie wou men materiële steun geven aan de toen noodlijdende bevolking van Polen, waar Lech Walesa zich met Solidarnösc verzette tegen het bewind.

Medios kon snel rekenen op een grote groep vrijwilligers waardoor vele hulpkonvooien richting Polen en Roemenië mogelijk werden.

Na vele jaren gewerkt te hebben voor mensen in nood in Oost-Europa, sloeg Medios vzw in 2006 een nieuwe weg in.

De tweede jeugd van Medios

Medios in Oostende zet zich sinds jaar en dag in voor de minder bedeelden in onze samenleving. Zowel hier als over de grenzen. De organisatie was wat uit het zicht verdwenen maar zal in 2006 met voorzitter dokter Juan Willems, wederom een vlotte koers maken.

Juan Willems is huisarts in Oostende, meer bepaald in het Westerkwartier, een volkse wijk waarvan de straten door de stad nog niet zo lang geleden werden opgeschoond. Dokter Willems woont er annex praktijk. Van hieruit heeft hij een vrij goed zicht op de samenleving die hem omgeeft en waarvan hij deel uitmaakt. Een man van waarden en normen. Hij is lovend over de pioniers van Medios:

Juan Willems: “Reginald Moreels en een heleboel vrijwilligers verzamelden toen tonnen medisch materiaal. Veel kwam van omliggende ziekenhuizen gelet op zijn banden met de medische wereld. Er vertrokken konvooien met kleding, voedsel en medicijnen. Na Polen werd het Roemenië en in de jaren negentig stond ex-Joegoslavië extra in de belangstelling door de oorlog die daar werd gevoerd. Met Roemenië wordt nog steeds gewerkt. Met ons bestuur zijn we van plan deze route zo lang mogelijk te volgen om de noden ginder te ledigen.”

Meubelen en kledij

Naast medisch materiaal heeft Medios een meubel- en kledijbank. Dankzij de inzet van vele vrijwilligers speelt die een belangrijke rol in het arsenaal van armoedebestrijding in Oostende.

Het is goed voor de eigenwaarde van de hulp- behoevende dat hij een symbolisch bedrag betaalt. Met de opbrengst worden zowel lokale als derdewereldprojecten gefinancierd. De vierde wereld zorgt een beetje voor de derde wereld.

Stedenband Oostende-Banjul

Sinds de start van de stedenband tussen Oostende en Banjul is Medios een loyale partner in het luik gezondheidszorg. Medios stuurde ism met de Stad Oostende vele containers met degelijke ziekenhuisbedden en medisch materiaal naar het Edward Frances Small Teachin Hospital in Banjul. Medios gaat er prat op enkel materialen in goede conditie te versturen.

Daarnaast werden O2-saturatiemeters, druppelinfuuspompen en chirurgisch materiaal verstuurd.

In 2020 nam Medios samen met het opleidingsinstituut Zowe het voortouw in het project rond handhygiëne in het ziekenhuis van Banjul.

Senegal

In Senegal steunt Medios twee projecten:

- Het project Ecoliers sans papiers de Ngaparou dat de toegang tot degelijk onderwijs voor kinderen bevordert.

- - Project Tougoupeul met een gezondheidspost, een schooltje en milieu-initiatieven