Tuinprojecten groeien in Gambia

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 11:37:43

Helena Clybouw uit Westende leert Gambia groenten kweken

Na de oprichting en bouw van een school in Brufut, het verder uitwerken van een hospitaal in Bansang (met medewerking van Medios Oostende), de aankoop van ezels in Sare Bojo, het boren van waterputten, het melk- en honingproject in Kembuje wordt nu, onder impuls van Helena Clybouw uit Westende, werk gemaakt van de uitbouw van moestuinen in de broussedorpen Yorro Beri Kunda Fula, Yorro Beri Kunda Mandika en Serrekunda. Dat alles gebeurt in The Gambia, haar tweede vaderland.

Na een slopende en vermoeiende humanitaire missie, is ze nauwelijks terug uit Gambia in het eigen Lombardsijde-Westende of Helena Clybouw denkt al aan de volgende trip naar het land dat haar al zowat 15 jaar in de ban houdt. Elk jaar vliegt ze een tweetal keer naar West Afrika om er ofwel humanitaire projecten op te starten, dan wel een helpende hand uit te steken.

Men zegt al eens dat ik gek ben om zoveel energie in dit land te steken, maar de glimlach waarmee die arme bevolking me bedankt voor zelfs maar het kleinste geschenkje of humanitaire hulp, is met al het goud van de wereld niet te betalen. Hulp is hier meer dan nodig. Men moet geen fortuinen storten op rekeningen, geen vlees, vis of groenten geven of huizen schenken. Leer hen hoe ze vis kunnen vangen, hoe ze koeien kunnen kweken, hoe ze huizen kunnen bouwen. Geld sturen is geen oplossing. Geef hen de middelen tot een beter leven en je zal zien, het lukt, zegt Helena Clybouw, in Gambia alleen bekend als Mama Gambia.

Tuinprojecten

Momenteel werkt Mama Gambia aan diverse tuinprojecten. In Kembuje worden voor het melk- en honingproject tal van honingbakken geplaatst, tot zelfs tussen de takken van de bomen om ze beter te beschermen tijdens het regenseizoen. Ook worden nieuwe gewassen gekweekt. Dokter Jobarteh voorzitter HandsTogether in Gambia, samen met de bewaker en enkele vrouwen van de Yiriwa vrouwengroep van Kembuje deden er deze zomer tijdens het regenseizoen aanplantingen van diverse soorten struiken waarvan de bladeren heilzaam zijn voor mens en dier : cajanus, leucina, moringa en andere soorten grassen voor de koeien.

De vorig jaar nieuw aangelegde groentetuin krijgt straks van onze vereniging HandsTogether for The Gambia een extra waterpomp. Mede door vzw Medios Oostende en de Stedelijke Raad Oostende is er subsidie verkregen voor een solarpomp. Voor dit project genoten we ook steun van de Provincie West-Vlaanderen. Wijzelf van HandsToghether zorgden voor de financiering van de afwerking. De pomp werd intussen geïnstalleerd en werkt perfect. De tuin en de koeien genieten dan ook met volle teugen van het water, zegt Helena Clybouw.

Melkkoeltanks

Koeien kweken, betekent melk produceren. "Dankzij Frans Delepierre en Packo uit Zedelgem staan vandaag twee melkkoeltanks in al hun glorie te blinken in het pas opgerichte melkhuisje. De koeien zijn goed gevoed en kregen kunstmatige inseminatie van de Holsteiner. Momenteel lopen er al enkele kalfjes rond. Nu kijken we uit naar oormerken, amper te vinden in Gambia. Wie helpt ons ?", is de noodkreet van Mama Gambia.

Ook de herders die voor de koeien zorgen, worden door Mama Gambia niet aan hun lot overgelaten. Zij ontvingen allen een paar spiksplinternieuwe laarzen en een uitrusting geschonken door de kustredders van IKWV. De herders zijn dermate in de wolken en dragen er Mama Gambia letterlijk op handen. Het kan de werking van de projecten alleen maar ten goede komen.

Sambelkunda

Intussen wordt ook nog flink werk geleverd in de groentetuin in Sambelkunda, waarvan Stella Marsden-Brewer de bezielster is. "Wegens het overlijden van de imam is het dorp zo'n beetje zijn vader kwijt. Tijdens het regenseizoen moet men zien te overleven in het droge seizoen. Dit is dan de hoogste prioriteit. De luchtvochtigheid is er dan erg hoog en de malariamuggen maken erg vele slachtoffers. Stella Marsden kijkt nu uit welke de noden zijn voor de komende maanden. Idem voor de groentetuin in Yoro Beri Kunda waar het jongste regenseizoen heel wat schade heeft aangebracht en een nieuwe muur rond het veld dringend van doen is. Maar we redden het wel", stelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia, alweer op weg voor een volgende zending, vol hulpgoederen en steun voor een van de armste landen van de wereld.

(GKM)

Meer info : Helena Clybouw, alias Mama Gambia, gsm 0486 20 19 44.

30-12-2005