Vijf ziekenwagens door de woestijn

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 11:25:38

Westendenaar Eric Duhamel leidt humanitaire zending naar Gambia

Zaterdag 5 november vertrok Westendenaar Eric Duhamel als leider van een konvooi van vijf kleine ziekenwagens vanuit het Nederlandse Vlissingen - met definitieve start in Westende en later ontvangst in Kinepolis Kortrijk - voor een reis van liefst 7.000 km, dwars door de woestijn en onherbergzame streken van Marokko, de Sahara, Mauretanië en Senegal tot in Banjul, hoofdstad van Gambia. De ziekenwagens worden geschonken aan de Stichting Chaulmoogra, een organisatie van de vzw Blauwe Ruis uit het Nederlandse Vlissingen.

De groep die op 5 november richting Banjul vertrok, bestaat uit tien man : een Westendenaar en negen Nederlanders. Zij leggen al hun kaarten in de handen Eric Duhamel. Deze gepensioneerde marineofficier is een doorwinterd reiziger en is met deze trip niet aan zijn proefstuk toe. Met de Belgische marine zwierf hij over de zeven zeeën en vorig jaar al trok hij met een ambulance dwars door de woestijn, missie die hij met succes invulde.

Dit jaar gaat Eric met zijn Nederlandse boezemvriend Ad Weststrate nog een stapje verder. Het succes van vorig jaar deed nog meer Nederlandse en Vlaamse beurzen opengaan. In zoverre zelfs dat we nu liefst vijf kleine ziekenwagens kunnen schenken. We vullen die wagens bij ons vertrek uiteraard met zoveel mogelijk hulpgoederen en materiaal die de armen uit Gambia het leven een stuk aangenamer kunnen maken. Zo schenkt de firma Koni een spiksplinternieuwe dompelpomp - speciaal overgevlogen uit Italië - en een godsgeschenk om water tot op meer dan 20 meter diepte te pompen. Voorts is er heel wat medisch materiaal geschonken door Medios Oostende, aansluitend schoolgerief, banken, kledij en dozen met splinternieuwe lederen schoenen, vertelt een gelukzalige Eric Duhamel.

Woestijn

Na de start in Westende loopt de humanitaire tocht via Kortrijk naar Parijs met als eindpunt op dag 1 aankomst in Clermont-Ferrand, goed voor 770 km. Daarna reist men verder doorheen het Centraal Massief via de gloednieuwe viaduct van Millau, brug die 220 meter boven de Tarnvallei hangt. Eric Duhamel : Hoewel de trip helemaal geen toeristisch uitstapje is, schuiven we de deelnemers toch heel wat bezienswaardigheden voor de ogen. Na de ferry overtocht Algericas-Tanger volgen we slechts een klein stukje Atlantische kust tot Rabat. Daarna trekken we het binnenland in en genieten we van de eeuwenoude cederbossen en de Col du Zad in het Midden-Atlas gebergte, de Tagalmpas in het adembenemende Hoge-Atlas gebergte om vervolgens via de bergkloven van de Gorges du Ziz de zandduinen van Merzouga te bereiken. Daarna trekken we zuidwaarts richting woestijn waar ons een verrassing wacht in het Bedouïnententenkamp van Le Roi Bedouin, kamp uitgebaat door een Belg. Na wat rust genoten te hebben trekken we doorheen de westelijke Sahara om aldus Mauretanië te bereiken. Daarna gaat het snel via Saint Louis in Senegal naar Banjul, Gambia. Onze gemiddelde snelheid ligt om en bij de 70 tot 80 km per uur, wat betekent dat we elke dag tot acht uur in de wagen doorbrengen, goed voor een totale trip van 15 dagen en zowat 7.000 km. Na onze aankomst in Banjul nemen we enkele dagen strandrust in Banjul, aansluitend bezoek aan wat bezienswaardigheden.

Budget

Koken kost geld. De tien deelnemers betalen elk hun reis zelf en verzamelden tegelijk fondsen om hulpgoederen mee te kunnen nemen. De wagens - die amper 15 tot 20.000 km op de teller hebben - bijten een flink stuk uit ons budget dat mag geraamd worden op een 45.000 euro. Onderweg slapen we - op enkele uitzonderingen na - steeds in kleinschalige hotels terwijl de maaltijden overdag door onszelf worden klaargestoomd. Ik ben dan ook ten zeerste gelukkig deze missie te kunnen invullen, samen met de Blauwe Ruis, met Ad Weststrate als groot bezieler, besluit een bijzonder strijdlustige Eric Duhamel, 65 jaar jong en één brok dynamisme. Als alles naar wens verloopt bevindt de karavaan zich thans om en rond de Tohdra kloof in Tineghir, Marokko. Eric is omringd door zijn vrienden Ad Weststrate, Jan de Heus, Hervé van Praag, Herry Houg, Hans Houmes, Dick Zandee, Frans Geluk, Frank de Bok en Anthony van den Berg.

(Georges Keters)

Wie de trip Vlissingen-Westende-Banjul wil volgen, vindt alle gegevens op www.blauwe-ruis.nl

11-11-2005