Hulpbank in de Overvloedstraat

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:03:38

Vrijdag trekt Medios in het nieuwe lokaal in de Overvloedstraat. De Oostendse organisatie is vooral bekend om haar kledij- en meubelbank. Haar doel blijft ook na negentien jaar hetzelfde: de zwakkeren een duwtje in de rug geven. Die mensen in nood zijn steeds vaker jongeren.

OOSTENDE

"Onze vorige thuishaven achter de kliniek Wante in de Elisabethlaan maakt binnenkort kennis met de sloophamer. Daarom verhuizen we", verduidelijkt voorzitter Bouwdewijn Van Kerschaver. De nieuwe vestiging biedt veel voordelen. In de vroegere klassen van het schooltje Zonnestraal hebben we veel meer expositieruimte. Zo komen de mensen die echt in nood zitten makkelijker binnen en is de drempel lager.

Daarom vragen we ook geen identiteitskaart aan de bezoekers van de winkel. Maar meestal komen alleen zij binnen die echt geen kant meer op kunnen. De anderen blijven vanzelf weg.

We zijn een typisch Oostendse organisatie. Als mensen iets geven, weten ze dat het voor hun stad is. Dat maakt het een stuk minder anomiem. Ook organiseren we dikwijls konvooien naar Roemenië. Maar we gaan de spullen altijd zelf afgeven. Alleen op die manier weten we of alles nuttig besteed wordt.

Giften

"We hebben een heel positief imago bij de bevolking", weet Van Kerschaver. Er is nooit een tekort aan meubels of kleren. Soms zetten ze zelfs gewoon een heel salon voor onze deur. En de kleren mogen nog gezien worden. Modebewuste dames vernieuwen hun kleerkast om de twee jaar.

Ook over geld hebben we niet te klagen. Er komen geregeld anonieme giften op de rekening. Mensen laten hun hart spreken.

Hoewel we geen politieke kleur hebben, komen we uitstekend overeen met het stadsbestuur. Het kocht voor ons de lokalen. Als er Oostendenaars door een brand geen dak meer boven hun hoofd hebben, zorgt de stad onmiddellijk voor een huis en wij voor de meubels. De ideale samenwerking, zeg maar.

Medios draait volledig op vrijwilligers, die uit alle lagen van de maatschappij komen: dokters, industriëlen, loodgieters, ze zijn er allemaal bij. Iedereen werkt volgens eigen capaciteiten aan hetzelfde doel. Alleen de jongeren zijn wat ondervertegenwoordigd. Ze hebben misschien andere interesses en minder vrije tijd.

Uitgesloten

Anderzijds worden de mensen die onze hulp nodig hebben precies almaar jonger. Het moet in deze samenleving allemaal heel snel gaan. Velen kunnen niet volgen en vallen uit de boot. Ook mensen van veertig jaar kunnen door de informatisering plotseling in een uitzichtloze positie komen.

Ze krijgen de computer niet onder de knie en staan op straat. Dat is het sociale drama van de technologische evolutie. Gelukkig kunnen zulke mensen bij ons terecht'', zegt Van Kerschaver.

Opening nieuw lokaal Medios in de Overvloedstraat 2a in Oostende op vrijdag 10 december om 19.30 u. Info: 059-80 54 54.

09-12-1999