Motor- en Toervrienden al veertig jaar in de bres voor kinderen

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 14:39:31

Oostende

De Motor- en Toervrienden Oostende organiseren dit weekend voor de veertigste keer het Sinterklaastreffen in Oostende. Tijdens dit treffen zamelen de motards speelgoed in voor minderbedeelde kinderen.

Hoeveel motorrijders zaterdag door Oostende zullen rijden met de sint op de eerste rij, is nog onduidelijk. "We weten pas de dag zelf hoeveel mensen er af komen. Vorig jaar waren dat er 500, er zijn ook al jaren geweest met 1.700 mensen. Het Sinterklaastreffen is nochtans kleinschalig begonnen. Op aangeven van een van de leden begonnen we rond te rijden met de sint en deelden we speelgoed uit. Dat is uiteindelijk uitgegroeid tot een internationaal motortreffen", zegt Jean Longeval, de oudste van de bende.

De jongste jaren is het succes van het treffen wat geminderd. "De crisis heeft daar wellicht wel iets mee te maken, want motorrijden is een dure hobby. Het zijn ook altijd dezelfde groepen die terugkeren, maar die mensen worden ook ouder", zegt Sabine Vanthuyne, secretaris van de club.

Toch wordt toch nog behoorlijk wat speelgoed ingezameld. "Alle deelnemers brengen speelgoed mee. Sommigen komen met een auto vol, anderen die van ver komen met de motor kopen hier gewoon nieuw speelgoed. Op het einde van de rit schenken we toch nog altijd een pak speelgoed aan Medios."

De sfeer tijdens zo'n treffen is behoorlijk uniek. "We hebben in die veertig jaar al veel meegemaakt. Zo hebben we ooit eens een brommertje vastgemaakt aan een paal. Het brommertje draaide op volle snelheid rond en je moest zo lang mogelijk blijven zitten. Het was ook niet altijd eenvoudig voor de sint. Zo zijn zijn mijter en baard al eens weggewaaid. Leg dat maar eens uit aan de kinderen", lacht Jean.

Vandaag starten de inschrijvingen en 's avonds is er een optreden van Lightning Guy & the Mighty Gators. Morgen start om 14 uur dan de optocht door Oostende met de sint en zijn motorpieten.

www.mtvo.be

(LBB)

04-12-2009