AzG weigert gift in natura

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 9:51:53

BRUSSEL -- Een farmaceutisch bedrijf bood Artsen zonder Grenzen (AzG) een grote hoeveelheid ontsmettingsmiddelen voor Turkije aan. Maar die werden prompt geweigerd, hoewel de vervaldatum tot eind april 2000 liep. ,"Wij aanvaarden alleen producten waar onze teams ter plekke om vragen", legt AzG uit. ,"Stockeren doen wij liever niet, want dat kost veel geld en energie."

Artsen zonder Grenzen is naar eigen zeggen geen vragende partij voor spontane giften zoals de dertien grote paletten ontsmettingsmiddelen die een farmaceutisch bedrijf voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije aanbood. Het bedrijf, dat anoniem wenst te blijven omdat het de schenking niet publicitair wil misbruiken, was geschokt.

"Wij aanvaarden alleen giften in natura waar onze teams ter plaatse op dat moment nood aan hebben'', legt woordvoerster Anouk Delaforterie van Artsen zonder Grenzen uit. ,,Aan ontsmettingsmiddelen voor Turkije hadden wij toen geen behoefte. Bovendien was alle materiaal al ter plaatse. Een vliegtuig charteren had ons 1,5 miljoen gekost. Een eerdere gift van 124 kunstnieren hebben we wel kunnen gebruiken. We hebben er vele mensenlevens mee kunnen redden.''

Aangeboden producten stockeren, doet Azg liever niet. ,,Ook dat vergt veel geld, tijd en energie, want al wat wij aanvaarden moet eerst worden gescreend en dan verpakt. Dat vergt speciale teams en kost soms meer dan de medicijnen ter plekke aan te kopen. En tegen dat je de producten nodig hebt, zijn ze misschien vervallen.''

Azg is gespecialiseerd in gestandaardiseerde kits en verkiest daarom geld boven schenkingen in natura. ,,Daarmee kunnen wij zelf pakketten samenstellen op maat van de behoeften.''

Kleinschalig

De hulporganisatie Medios uit Oostende aanvaardde de dertien paletten ontsmettingsmiddelen wel. Medios werd in 1981 opgericht door Reginald Moreels, voormalig staatssecretaris voor Internationale Samenwerking en ex-voorzitter van AzG.

"Het gebeurt wel vaker dat wij door AzG geweigerde giften krijgen", zegt Medios-voorzitter dr. Boudewijn Van Kerschaver. "En wij zijn daar blij mee omdat wij niet het geld hebben om die producten zelf aan te kopen."

Medios is een veel kleinere, lokale, organisatie en werkt volgens een andere filosofie dan AzG: ,,Zij hebben een grote logistiek met een eigen aankoopdienst en teams in de noodgebieden. Wij helpen via de mensen ter plaatse, zoals de lokale Turkse organisaties.''

Wekelijks vertrekken vrachtwagens met hulpmiddelen naar gebieden waar de nood het hoogst is: Albanië, Kosovo... "Wij sturen niet meteen een heel pallet maar kleine hoeveelheden. Dat verkleint de kans op fraude."

Van Kerschaver stipt aan dat de schenkingen van bedrijven niet altijd zo onbaatzuchtig zijn. "Producten die volgend jaar vervallen, krijgen zij doorgaans niet meer verkocht. Maar dat betekent niet dat er niemand mee geholpen is."

04-09-1999