We worden beloond met een glimlach

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 14:21:45

Westendenaars met vrachtwagens hulpgoederen naar Roemeense kliniek

WESTENDE Nauwelijks bekomen van zijn verkiezing tot De Krak van Middelkerke is Gerard Soete alweer op weg naar Roemenië. Straks vertrekt hij met twee vrachtwagens hulpgoederen naar het Roemeense Cluj om er zowel het ziekenhuis als het weeshuis te voorzien van hedendaags comfort. "Met veel dank aan de medewerkers van Cross to Romania en Medios, die niets onverlet lieten om de goederen te verzamelen en de pakketten samen te stellen", zegt Gerard Soete, geflankeerd door boezemvriend Michel Luyssens.

Huisvesting opwaarderenMedios

Beide Westendenaars hebben het hart op de juiste plaats. Sinds jaar en dag reizen zij en hun behulpzame vrienden de vroegere Oostbloklanden af om er het leed en de erbarmelijkste toestanden enigszins te lenigen. "Onze vereniging Cross to Romania bestaat enkel en alleen door de goede wil van derden, van mensen die het goed menen en zich het leed van de Oostblokkers aantrekken. Elke vorm van medewerking waarderen we ten volle, maar de hulp die we krijgen van helpende handen bij het verzamelen, verpakken en laden van de goederen is onbetaalbaar. Maar uiteindelijk zijn we allemaal blij als we kunnen vertrekken met enkele vrachtwagens. En daar is het tenslotte om te doen", stelt Gerard Soete.

De Westendenaars - die de hulpgoederen krijgen van buren, kennissen en vrienden - kijken vooral uit naar kledij, matrassen, bedden en bruikbaar materiaal om de huisvesting daar iets te verbeteren. Initiatiefnemer Gerard Soete is formeel : "Uit een aantal vakantiehuisjes in Oostduinkerke mochten we het bruikbare losbreken om dan straks in Roemenië weer op te bouwen. Van Medios Oostende kregen we nog extra huishoudelijk materiaal zodat we de armsten der armen ginder optimaal kunnen helpen. De immer attente medewerkers van Medios verzamelden vooral kledij en dekens, allemaal goederen die straks heel wat gezinnen gelukkig zullen maken. Bovendien kunnen we tegelijk enkele ziekenhuiskamers in Dragonesti opsmukken en voorzien van nuttig sanitair."

Voor Gerard Soete, Michel Luyssen, Noëlla Simoen, Herwig Van Eecke en onder andere Luc Cannaert is een tripje, zeg maar avontuurlijke reis, naar Roemenië met Cluj en Dragonesti als speerpunten een doodgewone zaak. "We zijn het al jaren gewoon. Voor de nieuwkomers is het een hele belevenis, voor de anciens een klus die ze graag opknappen. Niets is zaliger dan de plaatselijke bevolking gelukkig te zien wanneer we hen kunnen helpen uit hun slechte toestand. Voor het meeste materiaal zorgt Cross to Romania, voor textiel en familiepakketten kunnen we steeds rekenen op Medios, onze vrienden uit Oostende. En dat doet ons allen deugd. Wat is er fijner om hiervoor tot slot van dit alles beloond te worden met een glimlach ? Daar doen we het graag voor", besluit een nooit afgevende en bijzonder actieve Gerard Soete, met in zijn zog een vertrouwde groep onbaatzuchtige medewerkers.

(Georges Keters)

De eerste vrachtwagen is geladen. Gerard Soete en zijn discipelen staan klaar om te vertrekken naar Roemenië. Met dank aan Cross to Romania en Medios. (Foto GKM)

24-04-2009