Vlaamse melkkoeltanks in Gambia

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 11:47:41

Helena Clybouw uit Westende pakt uit met Melkproject in West-Afrika

Binnenkort trekt de 63-jarige Helena Clybouw uit Westende-Lombardsijde voor de zoveelste keer naar haar tweede vaderland, Gambia. Dit keer om er het melkproject optimaal verder uit te werken. "Het project werd eerder al opgestart maar zal zeker tien jaar steun vergen vooral het zelfbedruipend zal zijn", zegt Helena Clybouw, alias Mama Gambia.

Hiermee is Helena Clybouw niet aan haar proefstuk toe. Eerder al stond ze paraat bij de oprichting en bouw van een kleinschalig schooltje in Brufut, kon rekenen op de medewerking van Medios Oostende om een hospitaal in Bansang verder uit te bouwen, kreeg de steun van de gemeente Middelkerke om het groentenproject in Yorro Beri Kunda te voorzien van zes ezels om de groenten te vervoeren en tekende naderhand voor het opstarten van moestuinen en het boren van waterputten in de broussedorpen Yorro Beri Kunda Fula, Yorro Beri Kunda Mandika en Serrekunda Sarr, dit met medewerking van het ganse bestuur van de vzw HandsTogether, het orgaan dat het geheel ondersteunt. Hier zorgde professor Van Cotthem en TC-Dialogue voor onbaatzuchtige steun. "Straks staat het volledig afwerken van het melkproject centraal. Hierbij kon ik reeds rekenen op de steun van de Provincie West-Vlaanderen terwijl Frans Delepierre en de firma Packo uit Zedelgem ons twee melkkoeltanks bezorgde. Intussen staan de koeltanks netjes opgesteld in een daartoe speciaal gebouwd melkhuisje, vlakbij de weide waar de koeien grazen", stelt Mama Gambia.

Melkkoeltanks

Wie melk wil, moet koeien kweken. "De koeien die kunstmatige inseminatie kregen van de Holsteiner, kregen vorig jaar kalfjes. We kijken nog steeds uit naar oormerken, amper te vinden in Gambia. Indien iemand ons kon helpen, zouden we hen dankbaar zijn. Dankzij de koeltanks is het voor ons aldaar om via de melk krachtig voedsel te produceren. Toch zal het nog ruim tien jaar in beslag nemen vooraleer het ganse project zichzelf zal kunnen dragen. Vandaag is er nog heel wat steun nodig. Leer hen hoe ze vis kunnen vangen, hoe ze koeien kunnen kweken, hoe ze huizen kunnen bouwen. Geld sturen is geen oplossing. Met de fondsen die we hier via avondmarkten, festiviteiten en schenkingen bijeen harken, kopen we ter plekke in Gambia de materialen die men nodig heeft. Geld krijgen ze niet. Geef hen de middelen tot een beter leven en je zal zien, het zal lukken", zegt Helena Clybouw.

Steun

Naast het melkproject wordt straks ook nog werk gemaakt van het uitwerken van een solarpomp voor een waterput in Sambelkunda, "omdat water erg belangrijk is voor deze arme bevolking", besluit Helena Clybouw.

Wie Mama Gambia een hart onder de riem wil steken en haar wil steunen met een gift, dan kan dat op het rekeningnummer van vzw Hands Together for the development of the Gambia in Belgium, Westende : 068-2332884-61 of 000-0483870-34. Iedereen met een gift vanaf 30 euro krijgt een fiscaal attest. Ook hulpgoederen (oude doch propere kledij, schoenen, boeken, schrijfmateriaal, landbouwmateriaal enz.) zijn welkom.

(GKM)

Meer info : Helena Clybouw, Bassevillestraat 101, Westende-Lombardsijde, gsm 0486 20 19 44.

18-08-2006