'Mama Gambia' legt moestuinen aan in dorpjes

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:47:50

Helene Clybouw maakt levenswerk van hulp aan Afrikaans land

* WESTENDE/OOSTENDE

Degelijke hulpverlening aan het Afrikaanse land Gambia, dat is het levenswerk van Helena Clybouw alias Mama Gambia uit Westende. Om de haverklap reist zij naar dit land aan de Afrikaanse westkust om er met de vzw Hands Together, waarvan ze het secretariaat waarneemt, een of ander project uit de grond te stampen. Momenteel wordt het project 'Melk en Honing' - een melkveehoudersbedrijf in mini-formaat - afgewerkt en wordt het project 'Groentetuinen voor vrouwen' voorbereid. Via de vzw Medios Oostende, waar Helena als vrijwilligster werkt, hoopt ze ook nog een hospitaal met operatiezaal in te richten en een opleiding te organiseren voor verpleegsters.

Rik Labeeuw

Helena Clybouw onderhield zich al persoonlijk met de Gambiaanse president en reist in het najaar alweer richting evenaar, waar ze in de broussedorpen Keseri Kunda en Boraba twee grote groentetuinen wil verwezenlijken. Die moestuinen zullen dan bewerkt worden door de plaatselijke vrouwen. "We gaan in elk dorp ook een waterput boren, want dat is van levensbelang voor de inwoners", vertelt Helena.

Twee ezels

We willen hen ook het nodige gereedschap bezorgen, maar dat kost uiteraard weer handenvol geld. We zoeken dus naar sponsors. Alle steun is welkom, zowel financieel als materieel. Je kan bijvoorbeeld helpen bij het sponsoren van de twee ezels die gekocht moeten worden om de kar met groenten naar de marktte trekken. Voor 85 euro kunnen we één zo'n beest al drie maanden voederen!

Marineschip

Vorig jaar werd het hospitaal in Bansang al gedeeltelijk uitgerust dankzij het vele materiaal dat via Medios ingezameld werd en met het marineschip Godetia werd overgevaren. "Het medische personeel was er dolgelukkig met het apparaat, waarmee je de evolutie van gebroken botten kan volgen, maar daarmee is de nood natuurlijk niet gelenigd. Ze hebben nog nood aan medisch materiaal."

Dankbaarheid

"Sommigen verklaren mij gek omdat ik me zo voor die mensen inspan, maar ik blijf mij voor de bevolking van dit arme land inzetten tot ik niet meer kan. Je moest eens zien, en vooral voelen, hoe dankbaar die mensen daar zijn", besluit Helena.

Wie Mama Gambia en haar levenswerk wil steunen, kan altijd iets overschrijven op rekeningnummer 000-0483870-34 van de vzw Hands Together. Voor materiële hulp of info: tel. 0486/20.19.44.

14-06-2003