Helena «Mama Gambia» Clybouw in voetsporen van Moeder Theresa

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:24:41

Westendse start melkproject op in West-Afrikaans dorp Kembujeh Village

* WESTENDE

In haar woonplaats Westende (Middelkerke) heet ze gewoon Helena Clybouw, maar de plaatselijke bevolking van het kleinste land van West-Afrika kent haar als Mama Gambia. Haar verhaal begon twaalf jaar geleden toen vluchtelingen uit dat land onderdak vonden in het toenmalige vakantiecentrum Zon en Zee. Sindsdien zet Helena (58) zich onverdroten in voor de zwarte straatarme bevolking in Gambia. Ze is net terug van een humanitaire missie waarbij ze onder meer de inwoners van Kembujeh Village een koe schonk.

Paul BRUNEEL

Samen met een delegatie van het O.L.V. van Lourdeshospitaal uit Waregem verzamelde ze goederen voor het Bansanghospitaal. «In het Bansanghospitaal werden we met open armen ontvangen. Je krijgt er enorm veel appreciatie voor je werk. De mensen zijn er zo gelukkig met zo weinig. Dat moesten er hier eens velen zien», vertelt Helena.

Godetia

«Het verschepen van de goederen kost onze vzw Hands together for the development of The Gambia handenvol geld», vervolgt Helena. «Dit keer konden we evenwel rekenen op de medewerking van het ministerie van Landsverdediging. Het marineschip Godetia, dat net op zending was naar West-Afrika, nam de hulpgoederen mee. 44 rolstoelen, naaimachines en tientallen dozen kledij en schoenen, geschonken door Medios Oostende. Maar ook het allereerste radiografietoestel en twee melkkoeltanks.»

Koe

«Het watertekort is er schrijnend. Daarom willen we in Kembujeh Village zo vlug mogelijk een waterput boren en een melkhuis bouwen om de melkkoeltanks in onder te brengen. In het dorp is men gestart met het kweken van twintig koeien. Ikzelf heb er voor de bevolking een koe gekocht voor 2.700 dalasies (200 euro of ruim 8.000 frank). De plaatselijke bevolking heeft haar meteen Mama Gambia gedoopt», lacht Helena.

Na het melk- en honingproject staan nog projecen met fruitbomen en de verdere uitbreiding van de veestapel op het programma. Wie de projecten van Mama Gambia wil steunen of hulpgoederen wil schenken, kan terecht op volgend adres: Helena Clybouw, Bassevillestraat 101 in 8434 Westende, tel. 0486/20.19.44. of fax 058/23.10.90.

01-03-2002