Roemeens adoptieschooltje opgedoekt

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:21:39

Oudenburg

Toen OCMW-voorzitter Romain Roose en Cyriel Beernaert van het Adoptiecomité Pietris onlangs het Oudenburgse adoptieschooltje in Pietris (Roemenië) gingen bezoeken, stonden ze voor gesloten deuren. Het schooltje is opgedoekt. Is het Oudenburgse opzet mislukt?

Er wachtte jullie een grote verrassing in Pietris. Was de ontgoocheling groot?

Romain Roose: We waren al een tijdje alle contact kwijt met ons adoptieschooltje. Brieven werden niet meer beantwoord. Daarom besloot het adoptiecomité - dat samengesteld is uit Roger Parmentier, Theo Lesaffre, Marcel Vanheule, Cyriel Beernaert en ikzelf, omdat ik toen schepen van Ontwikkelingssamenwerking was - om ter plaatse te gaan kijken wat er aan de hand was. Omdat het Bijzantijnse Paasfeest dit jaar samenviel met dat van onze kerk, dachten we eerst dat de school dicht was omwille van de paasvakantie.

Maar er was meer aan de hand?

Roose: Inderdaad, we konden achterhalen dat het schooltje twee jaar geleden door het stadsbestuur gesloten werd omwille van besparingsmaatregelen. Dat wil dus zeggen dat kleuters en kinderen minstens 5 km te voet naar de hoofdschool in Baldovinesti moeten. Hier zou dat geen probleem zijn, daar ligt dat even anders: slechte wegen, de mensen hebben zelf geen vervoer, er is geen openbaar vervoer. Dus ze moeten door weer en wind door de sneeuw stappen. Gevolg is dat mensen verhuizen uit het dorp of hun kinderen bij familie achterlaten. Er waren vroeger minstens 100 kinderen in het dorp, nu lopen er nog 12.

Is jullie doelstelling dan mislukt?

Roose: Wij zien het niet zo, want de schoolmeubelen die wij destijds naar ginder gebracht hebben, werden toch 8 jaar gebruikt in Pietris en zijn achteraf mee verhuisd naar de hoofdschool. Maar ja, dat was niet echt de bedoeling.

Hoe moet het verder?

Roose: Het stadsbestuur van Baldovinesti heeft zijn vergissing ingezien en zou besloten hebben om het schooltje te heropenen. In dat geval zullen wij het verder steunen. Maar via Medios hebben we daar nu een betrouwenswaardig contactpersoon, een directeur van een middelbare school. Die zal de situatie opvolgen en ons een seintje geven als alles weer normaal is. Wij zullen zeker geen konvooien meer sturen. We laten de overheid ter plaatse kopen wat ze nodig hebben - alles is er overigens veel goedkoper - en wij betalen de rekening. Daarmee steunen we de plaatselijk economie, en het komt ons voordeliger uit.

Hoe is dit initiatief eigenlijk ontstaan?

Roose: In 1990 werd landelijk een actie opgestart 'Adoptiedorpen Roemenië', met de bedoeling enkele dorpen die door het regime in Roemenië van de kaart zouden geveegd worden te redden. Wij kozen voor Pietris. In 1990 stuurden wij met Medios schoolmeubelen uit onze leegstaande gemeenteschool. In 1993 reden we er zelf met twee vrachtwagens naartoe, maar de ontvangst was toen alles behalve vriendelijk. Wij werden er een beetje als pottenkijkers ervaren. Maar wij zagen toch dat onze schoolbanken al gebruikt werden, en dat was voor ons het belangrijkste. We hopen in de toekomst Pietris verder te kunnen blijven steunen.

15-05-2001