We willen mensen gelukkig maken

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 12:38:27

Wereldcafé stelt ontwikkelingsprojecten voor in Calidris

MIDDELKERKE - Op zaterdag 19 mei bundelen vier Middelkerkse groeperingen die zich al jaar en dag inzetten voor allerhande ontwikkelingsprojecten de krachten. Ze pakken vanaf 19 uur in Calidris aan de Zandstraat in Westende-Bad uit met een Wereldcafé. Hierbij worden wereldse hapjes geserveerd en kan men kennismaken met de Werkgroep Ghana, Cross to Romania, HandsTogether for the development of The Gambia en de Werkgroep Guatemala.

Ghana en GambiaRoemenië & Guatemala

Het Noord-Zuidcomité Middelkerke geeft - met de steun van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois - de genoemde Middelkerkse groeperingen de kans om aan het grote publiek hun werking voor te stellen. Tegelijk kunnen ze uitvoerig vertellen wat hun doelstellingen en verwachtingen zijn, en wat ze in het prille verleden al wisten te realiseren.

"Het geheel wordt in een luchtig kleedje gestopt. "DJ Iraïs zorgt voor souljahsound, er is een workshop met Afrikaanse juwelen en artisanale producten worden te koop aangeboden. Tussenin is het proeven geblazen van wereldse hapjes. De toegang tot dit humane project is gratis", vertelt Tineke Van Hoof die zich over dit gemeentelijk project ontfermt.

Een van de blikvangers is de Werkgroep Ghana. Ann Goudsmedt uit Westende is samen met haar Ghanese echtgenoot John Adusei-Owusu, bij de dorpsgenoten beter bekend als O'su, de draaischijf van een schoolproject in Osiem, een pietluttig dorpje in Ghana. "Het is de bedoeling dat we kinderen uit ons dorp een menswaardig bestaan geven en hen onderdak kunnen verlenen in een schootje. Daarvoor is heel wat geld nodig. De fondsen proberen we samen te harken via de verkoop van zelfgemaakte juwelen, uitgewerkt uit oude materialen", vertelt Ann Goudsmedt, die hoopt het schoolproject dit jaar te kunnen afronden.

Nog in Westende werkt Helena Clybouw zich al ruim vijftien jaar de naad uit het lijf om de arme bevolking van Gambia bij te staan. "In samenwerking met Medios Oostende werken we voor een beter Gambia. Een melk- en honingproject in Kembuye werkt intussen al autonoom, na een paar jaar effectieve steun. Intussen is ook ons project Groentetuin aan het uitgroeien tot een succes. Op een anderhalve hectare groot terrein worden groenten gekweekt voor de dorpjes YorroBeri Kunde Fulla, YBK Mandinka en Serrekunda Sarr. Twee zelf gegraven waterputten zorgen voor schaarse watervoorziening. Elk jaar zorgen we voor extra hulpgoederen. Mensen gelukkig maken is ons doel", vertelt Helena Clybouw, door de Gambianen steevast Mama Gambia genoemd.

Gerard Soete uit de wijk Krokodil - maar eigenlijk ook uit Westende - is met Cross to Romania eveneens een vertrouwde figuur binnen de ontwikkelingshulp. "Minstens eenmaal per jaar trekken we met vrienden en een lading goederen naar Draganesti. Tijdens ons verblijf werken we mee aan de ontwikkeling van de gemeenschap en de heropbouw en renovatie van vooral ziekenhuizen. Van zodra we nieuwe fondsen bijeen geharkt hebben, werken we verder. Stap voor stap. Ik dank dan ook graag al onze medewerkers die vrijwillig de handen uit de mouwen steken en hun vakantie hiervoor gebruiken", stelt Gerard Soete, ook nog actief bij Medios Oostende.

Bij de vzw Esperanza Werkgroep Guatemala zet men zich in voor de kinderen van de wijk La Esperanza, een buitenwijk van Guatemala City. Katrien Tyvaert werkt eraan mee : "De vzw werd dit jaar opgericht door enkele Belgische en Nederlandse jonge mensen die vorig jaar vrijwilliger geweest zijn bij de lokale organisatie UPAVIM in deze wijk. UPAVIM staat voor Unidas para vivir mejor ofte Verenigd om beter te leven. Op Wereldcafé loopt een fotovoorstelling over Guatemala, het leven in de wijk La Esperanza en het werk van UPAVIM en de vrijwilligers daar."

(Georges Keters)

Wereldcafé in Caldiris Westende op zaterdag 19 mei vanaf 19 uur. Gratis toegang vrij. Meer infobij Tineke Van Hoof, tel. 059 31 30 16.

11-05-2007