Weetjes over de banden tussen Vlaanderen en Roemenië

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 9:59:23

Pol Morisse, notoir lid van het Roemeniëcomité van Ieper, schreef samen met Nadine De Bruyne uit Brussegem het boek Vlaanderen in Roemenië. Een opdracht die zij van de organisatie Adoptie Dorpen Roemenië (ADR) kregen naar aanleiding van haar tiende verjaardag. "Het boek bevat drie delen. Er zijn de losse verhalen van en over leden van de diverse Roemeniëcomités in Vlaanderen, er is een summier overzicht van de werking van een honderdtal comités en er zijn de tientallen anekdotes", zegt de schrijver en oud-journalist. Het boek wordt officieel voorgesteld op zaterdag 16 oktober in het cultureel centrum van Mechelen.

ADR is tien jaar jong. Tijd voor een feestje, dachten ze daar en ze vormden een feestcomité met leden uit verscheidene Vlaamse comités voor Roemenië. Pol Morisse, al jarenlang nauw betrokken bij de sterke banden tussen Ieper en enkele Roemeense dorpen, werd lid van dat comité en kreeg als oud-journalist meteen de opdracht een jubileumboek te schrijven.

"Het werd vooral een boek met verhalen en anekdotes. Wij schreven de 170 comités in Vlaanderen aan die ooit in Roemenië actief waren of dat nog altijd zijn. Zij leverden veel losse babbels."

"Het boek bevat een overzicht van tien jaar werking van de meeste comités en heeft dus ook documentaire waarde. Het boek is ook doorspekt met tientallen anekdotes."

Actief

Drie prominenten schreven een voorwoord: oud-minister-president Luc Van den Brande, Virgil N. Constantinescu, ambassadeur van Roemenië in België, en rector Emil Poenaru van Brasov. Achterin het boek vind je een lijst met de naam van alle Vlaamse comités en de stad of steden die zij patroneren in Roemenië. Ten slotte is er een verslag van de viering die de voorzitters Frank Swaelen en Raymond Langendries deze zomer in het Paleis der Naties hielden voor de tiende verjaardag van ADR.

"West-Vlaanderen blijft zich zeer actief inzetten voor Roemenië. ADR deelde Vlaanderen in tien zones in, waarvan twee in West-Vlaanderen: Zuid-Vlaanderen (met twaalf comités) en Medios West-Vlaanderen met de regio Oostende-Brugge", weet Morisse.

Op zaterdag 16 oktober vindt er in het cultureel centrum van Mechelen een academische zitting plaats vanaf 11 uur. Naast de boekvoorstelling en enkele voordrachten zijn er muzikale optredens, onder meer van Roemeense groepen.

Het boek "Vlaanderen in Roemenië" telt 125 bladzijden en een vijftigtal zwart-wit-illustraties. De publicatie werd op vijfhonderd exemplaren gedrukt bij Parmentier in Ardooie. Bij voorintekening kost het 400 frank, na verschijning 500 frank. Info ADR, Gemeenteplein 26, 1730 Asse, 02-452.47.57.

08-10-1999