24 uur vast aan Tsjechische grens

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 12:59:24

OOSTENDE - "Anekdoten ? Oei, oei... als we daaraan beginnen, kan je meteen een dik boek vullen", lacht Daniël Depovere.

Onvoorstelbaar

"In de voorbije 25 jaar hebben we een en ander meegemaakt. Echt straffe verhalen zitten er niet tussen, maar beklemmende momenten waren er wel. Zo werd Aymar Michiels, de vroegere pastoor van de Sint-Michielskerk, eens opgepakt aan de Hongaars-Roemeense grens omdat hij foto's van ons konvooi aan het nemen was. Er kwam heel wat getelefoneer tussen de ambassades aan te pas om hem weer vrij te krijgen... Of die keer dat we 24 uur werden vastgehouden aan de grens tussen het toenmalige Tsjecho-Slovakije en Oostenrijk. Ja, het duurde niet lang voor we door hadden dat 'smeergeld' in de vorm van koffie en chocolade de zaken echt wel vooruit kon doen gaan..."

Redgy Vergaerde herinnert zich vooral de barre weersomstandigheden. Soms moesten we ook lijdzaam de pesterijen van bepaalde politiediensten ondergaan, zoals die keer in het toenmalige Oost-Duitsland, bij de grensovergang aan de Oder. Ons konvooi stond geparkeerd langs de weg en om andere weggebruikers te verwittigen, lieten we de standlichten van het eerste en laatste voertuig aan. Kregen we wel twee boetes, zeker ! Eentje omdat die twee wagens verlicht waren en een omdat de anderen niet verlicht waren... Maar het omgekeerde was ook waar : toen we voor de eerste keer met hulpgoederen richting Roemenië trokken, bezorgde een politie-escorte ons een warm onthaal en begeleidde ons feilloos tot op de plaats van bestemming."

Daniël diept tot besluit nog een pakkend verhaal op. "We waren in Polen met materiaal voor het ziekenhuis van Rabca. Daar maakte ik mee hoe een chirurg een pas geopereerde vrouw aan haar lot moest overlaten omdat er geen hechtingsdraad meer in voorraad was. Die dokter ging verwoed op zoek en reed daarvoor de hele regio rond. Toen hij eindelijk in het ziekenhuis terugkeerde, was die vrouw inmiddels overleden. Onvoorstelbaar, toch..."

(Rio)

26-10-2007