Denise Roels en haar ploeg vrijwilligers

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 9:39:34

Denise Roels en haar ploeg vrijwilligers. Medios zamelt hulpgoederen in voor slachtoffers oorlog-Oostende«Vanaf maandag kunnen de mensen in ons lokaal aan de Elisabethlaan tussen 14 en 17 uur allerlei hulpgoederen voor Kosovo bezorgen. We denken vooral aan kledij, dekens, droge voeding, e.d. Alles gaat naar een bestaand gebouw in Fiers (Albanië) met ruimte voor duizend vluchtelingen. De broer van de Oostendse arts Boudewijn Van Kerschaver is daar aan het werk», vertelt Denise Roels (72) van Medios. Sinds 1980 staat ze al, geholpen door een groeiende schare vrijwilligers, op de bres om hulpgoederen te sturen naar Polen, Roemenië of andere landen die hulp kunnen gebruiken.

Medios Oostende is gevestigd in de vroegere materniteit «Wante» aan de Elisabethlaan. Een tocht door het gebouw toont ons een reeks lokalen, volgestouwd met tweedehandsmeubels, tonnen kleren, schoenen, boeken, e.d. Alles draait op zo'n dertigtal vrijwilligers die vele uren slijten met de spullen op te halen, te reinigen, te klasseren en verzendklaar te maken.300.000 frank«Ik heb er al vijftien konvooien naar Polen en veertien naar Roemenië opzitten», zegt Denise. Intussen heeft Medios al 300.000 frank gestort op de Balkan-rekening van organisaties die in Kosovo hulp verlenen. Waar komt al die steun vandaan? «Van sponsors, giften, inzamelingen en acties die geld in het laatje brengen. Onlangs kregen we nog voor 2,5 miljoen frank voeding van de GB», vertelt Denise. «Iedere vrachtwagen met hulp die we uitsturen is 450.000 frank waard. We doen dan ook een beroep op iemand die zo'n camion ter beschikking stelt. Zelf hebben we geoefende chauffeurs die gratis voor ons rijden.»In Draganesti-Olt (Roemenië) bouwt Medios momenteel een TBC-centrum.

Ziekenhuizen in dat land worden voorzien van koelkasten, ontsmettingstoestellen, e.d. Vrijwilligers installeren er nu centrale verwarming in een lyceum, vernieuwen in ziekenhuizen de afdelingen pediatrie en dermatologie, plaatsen TL-lampen in een school die het tot op heden zonder fatsoenlijke verlichting moest stellen, enz.Polen was het beginDe werking van Medios bloeide open toen bewoners hulp wilden sturen naar Polen. «Pakjes kwamen gewoon niet aan. Daarom richtten we Medios op en zo ontstonden de eerste konvooien», beschrijft Denis Roels de eerste jaren van de hulporganisatie, die onder de leiding van dr. Reginald Moreels en diens echtgenote in Oostende uit de grond werd gestampt.André VOLLMACHER

15-04-1999