Hulporganisatie Medios al 25 jaar op de bres

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 13:06:51

Oostendse hulporganisatie stuurt hulp naar Oost-Europa en Afrika, maar verdeelt ook meubelen en kledij in Oostende

OOSTENDE - De vzw Medios vierde afgelopen zondag 21 oktober haar 25-ste verjaardag. De werkende leden van deze pluralistische hulporganisatie werden ontvangen op het stadhuis. Oorspronkelijk richtte de vzw zich vooral op de landen uit het voormalige Oostblok, maar de jongste jaren ligt het accent vooral op Afrika. Medios is echter ook in Oostende actief met een kledij-, meubel-, en medibank.

StedenbandDuin en Zee

"Medios werd opgericht in 1982 na een akkoord tussen het Serruys-, Heilig Hart-, en Sint-Jozefsziekenhuis. Ook enkele sterke individuen, onder wie dokter Reginald Moreels, staken hun schouders onder het project", weet huidig voorzitter, dokter Juan Willems. "De eerste opdracht was een konvooi sturen naar Polen. Dat land kampte toen met grote sociale problemen. In een latere fase kwamen andere Oost-Europese landen aan bod. Men trok naar Roemenië en naar diverse landen in ex-Joegoeslavië. Veel hulpbehoevenden kregen zo medisch materiaal, geneesmiddelen en voedingswaren. In Oostende werden activiteiten georganiseerd om geld in het laatje te brengen. Hier denken we vooral aan de Parkfeesten in het Leopoldpark."

"In de jaren negentig was Medios nog altijd in handen van de Oostendse dokter Boudewijn Vankerschaver en Fernand Ghesquière. De activiteiten spitsten zich vooral toe op Roemenië. Sinds anderhalf jaar waait er een frisse wind door Medios. Er werd een nieuw bestuur gevormd met mezelf als voorzitter en een ervaren kracht als Willy Sibiet als grote voortrekker van onze vzw. Uiteraard zijn de medewerkers van kapitaal belang, want zonder hun inzet en sociaal engagement kan Medios niet functioneren."

"Medios levert enkel nog sporadisch medicijnen. Medisch materiaal wordt wel nog volop verdeeld. Dit gebeurt vooral aan landen uit de Derde Wereld. In het kader van de stedenband Oostende-Banjul verzamelen we medisch materiaal voor het Royal Victoria Teaching Hospital. Bij het begin van de voorbije zomer bezorgde het Oostendse stadsbestuur ons een container, die we volstouwden met rolstoelen, dekens, enzovoort. In december wordt vermoedelijk een tweede container verstuurd met metalen bedden en matrassen. Medios sponsort in ditzelfde opleidingsziekenhuis een renovatieproject op de afdeling gynaecologie. De Gambianen willen er de toiletten, wastafels en douches vernieuwen. Dit voorbeeld toont aan dat onze hulporganisatie niet enkel afhankelijk is van de stedenband tussen Oostende en Banjul. In de krokusvakantie van 2008 vindt er een nieuw uitwisselingsproject plaats. Medios zal tijdens die reis elke partnerschool uit Banjul voorzien van een EHBO-tas."

Naast dit medische luik, is Medios ook een meubel- en kledijbank. Elke woensdag tussen 10 en 17 uur worden de goederen ingezameld. Dit gebeurt na een telefonische afspraak of via de klep naast de voordeur van het lokaal in de Overvloedstraat 2a op het Westerkwartier. Alle geleverde kleren of meubels worden gesorteerd op hun kwaliteit en bruikbaarheid. Eerst gaan de medewerkers na wat geschikt is om aan de Oostendenaars mee te geven. Dit alles wordt uitgestald in de toonzaal langs de Overvloedstraat. "De kleren of meubels worden niet verkocht, maar we vragen wel een stallingsvergoeding", gaat Juan Willems verder. "Zo heeft de betrokkene toch het gevoel dat hij iets gekocht heeft, wat belangrijk is voor zijn eigenwaarde. Toch hoef je geen kansarme te zijn om bij Medios aan te kloppen. Iedereen is hier welkom op woensdag tussen 14 en 17 uur en je krijgt kwaliteitsvol materiaal mee naar huis. Alles wat niet geschikt is voor de Oostendse markt, wordt nogmaals gewikt en gewogen. Indien de kwaliteit nog aanvaardbaar is, worden de kleren verstuurd naar landen als Gambia en Roemenië"

Om de band met Oostende te behouden, steunt Medios elk jaar een lokaal project. Zo reikte Medios onlangs een cheque van 1.000 euro uit aan de verantwoordelijken van het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Dankzij die gift aan het CAW konden kinderen uit kansarme gezinnen toch genieten van een zorgeloze zomervakantie in het openluchtcentrum Duin en Zee. "Verder steunt onze organisatie de Oostendse lerares Syl Arickx. Deze dame geeft Engelse les aan mensen die in Tanzania in de buurt van de Kilimanjaro de bagage van de toeristen moeten dragen", vertelt Juan Willems. "Door hen Engels aan te leren, staan de Tanzanianen sterker in hun schoenen. Medios stuurt bovendien warme kledij en laarzen naar dit Afrikaanse land. Ook uit Portugal bereikte ons een vraag om medisch materiaal te leveren. Om telkens iedereen te kunnen blijven helpen is het belangrijk om goede contacten te onderhouden met de ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en apothekers. Zo is er altijd voldoende materiaal binnen en moeten we niemand in de kou laten staan", aldus nog voorzitter en dokter Juan Willems.

(BVO)

De vzw Medios, Overvloedstraat 2a, is open op woensdagmiddag tussen 14 en 17 uur. Info op 059 80 54 54 of medios.oostende@skynet.be

28-10-2007