Lorenzo is gedroomde vrijwilliger

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 14:04:40

Tiener steekt elke woensdag handen uit mouwen bij Medios

WESTERKWARTIERJongeren komen dikwijls negatief in het nieuws. Daarom beslisten de vrijwilligers van Medios om de 16-jarige Lorenzo Duchesnet uitgebreid in de bloemen te zetten. Al sinds vorig jaar staat Lorenzo elke woensdagmiddag in de meubel-, kledij- en medische bank uit het Westerkwartier paraat om meubels heen en weer te dragen. "Niets is hem te veel. Iedereen mag er een voorbeeld aan nemen", zeggen zowel zijn ouders als de andere vrijwilligers.

Vrijwilligers welkomStage

Medios is een meubel-, kledij- en medische bank uit de Overvloedstraat. Mensen die hun kleren, huisraad, meubels of bepaalde medicijnen niet meer nodig hebben, kunnen die op woensdagmiddag komen brengen. Soms komen medewerkers van Medios langs om de goederen zelf op te halen. Alles komt terecht in de toonzaal in de Overvloedstraat. Daar kunnen mensen die het minder breed hebben schoenen, kasten, bestek, luchters... kopen. Indien nodig vervoert een kleine vrachtwagen de goederen naar de nieuwe eigenaar.

"Lorenzo's helpende handen zijn hier meer dan nodig", zegt dokter Juan Willems, voorzitter van vzw Medios.

"Hij helpt op woensdagmiddag mee om de kasten, tafels en andere zware meubels in- en uit de vrachtwagen te laden en doet dat bijzonder graag. In de vakantie kunnen we ook op dinsdag op hem rekenen. Hij zorgt er ook telkens voor dat 's avonds de ramen en deuren goed gesloten zijn, zodat dieven geen kans krijgen. Onze nieuwste vrijwilliger heeft hier al veel bijgeleerd. Niet alleen zaken die aansluiten bij zijn studies metaal- en houtbewerking, maar ook op sociaal vlak. Ondanks een leeftijdsverschil van ongeveer 60 jaar komt Lorenzo bijzonder goed overeen met de twee andere vrijwilligers, Helena Clybouw en Redgy Vergaerde. Hij is heel innemend en gaat geen uitdaging uit de weg. Lorenzo laat zien dat er een alternatief is voor jongelui die op straat dolen en zo op het verkeerde pad belanden."

"Ondanks de wekelijkse steun van Lorenzo, Redgy en Helena blijft Medios op zoek naar vaste vrijwilligers. Een zware kast kan je nu eenmaal moeilijk alleen dragen. Er zijn wel twee medewerkers die we in geval van nood kunnen opbellen, maar dat is geen ideale situatie. Ook een tweede of derde chauffeur voor onze vrachtwagen is welkom. Nu is het zo dat als Redgy 's woensdags op weg is, er in Medios volk te kort is om geïnteresseerden te helpen. Mocht de groep vrijwilligers wat groter zijn, is dat probleem verholpen. Als wederdienst biedt Medios de vrijwilligers af en toe een uitstap aan."

"Eind dit jaar zal Medios opnieuw van zich laten horen, wanneer enkele containers met nuttig materiaal naar de Gambiaanse stad Banjul gebracht worden. Ongetwijfeld zal Lorenzo dan opnieuw paraat staan. Onze hulp voor Banjul betekent overigens niet dat de Oostendenaars in de kou blijven staan. Het sponsorgeld wordt dit jaar gebruikt voor vijf verenigingen uit de regio : vzw Dyade (vrijetijdsbesteding voor jongeren met beperking), Ten Anker (opvang tienermoeders), Sint-Vincentius Westerkwartier en de beweging rond de 17de oktober (Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede)", besluit dokter Juan Willems.

Lorenzo Duchesnet is tijdens het gesprek de hele tijd in de weer met kasten, kapstokken, luchters. Pas op het laatste verneemt hij waarom zijn ouders en zussen vandaag in Medios zijn. "Toen mijn ma kwam, vreesde ik dat ik iets mispeuterd had, maar blijkbaar is ze hier om een andere reden. Het is uiteraard leuk dat iedereen zoveel goeds over mij vertelt. Medios is als een thuis voor mij en ik lever er nuttig werk. Ik heb al mijn drie zussen Namouschka, Natacha en Nathalie kunnen overtuigen dat ze af en toe wat reclame maken rond Medios. Misschien zijn mijn leerkrachten op school akkoord dat ik hier later stage mag lopen. Dat zou pas helemaal de max zijn", aldus nog Lorenzo.

(BVO)

Medios is op woensdag van 14 tot 17 uur bereikbaar in de Overvloedstraat 2a, 059 80 54 54. Kandidaat-vrijwilligers mogen zich langs deze weg aanmelden.

03-10-2008