Ziekenhuis kan nu tbc opsporen

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 11:21:22

Medios Oostende met humanitair konvooi naar Roemeense Draganesti

Dank zij de medewerking van Cross to Romania Westende, de Bouworde, Noroc Affligem en met steun van de Rotaryclub Ter Streep Oostende zorgde Medios Oostende ervoor dat het ziekenhuis in Draganesti nu ook tuberculose kan opsporen. Eerder zorgden deze humanitaire groeperingen voor grote renovatiewerken in dit ziekenhuis.

Onder leiding van de vzw Medios Oostende en haar duivel-doet-al ondervoorzitter Denise Verhoest offerden 25 leden van de diverse hierboven genoemde verenigingen een flink stuk van hun vakantie op om naar Roemenië te trekken. Hierbij werd het nuttige aan het aangename gekoppeld. Enerzijds werd er sterk werk geleverd met extra aandacht aan het ziekenhuis van Draganesti, waar eerder dit jaar al renovatiewerken werden uitgevoerd ten einde er een splinternieuw radiografietoestel in onder te brengen, toestel dat hen moet toelaten tbc op de sporen. Het toestel werd aangekocht door de vzw Medios Oostende en mede gesponsord door de Rotaryclub Ter Streep Oostende. Kostprijs : 54.000 euro.

"Dergelijk toestel is onontbeerlijk en naar wij van dokter Jusdeveau, de verantwoordelijke dokter ter plekke, vernamen heeft het toestel al zijn waarde bewezen", vertelt Denise Verhoest. Anderzijds werd op weg naar Draganesti met volle teugen genoten van het landschap en bezienswaardigheden, wat de lange reis wat verlichtte.

Infrastructuurwerken

Onderweg van Oostende naar Draganesti werd onder andere genoten van de pracht van de stad Sibiu, in 2007 - samen met Luxemburg - de culturele hoofdstad van Europa, en de Karpaten, een streling voor het oog. Na bezoek aan het lyceum van Draganesti kon het grote werk beginnen. Denise Verhoest :Hier werd heel wat materiaal afgeladen, bestemd voor enerzijds het lyceum, anderzijds voor het ziekenhuis. Het was tegelijk een blij weerzien met directeur prof. Valman. De man was bijzonder gelukkig met het mooie werk van onze vrijwilligers, met daarbij de installatie van een thermische centrale, het sanitair en waterleidingen, nieuwe elektriciteitsleidingen en heel wat infrastructuurwerken. Ten slotte werden er aan het hospitaal van Slatina liefst 300 bedden en heel wat medisch materiaal geschonken. Het werk van onze vrijwilligers en collegiale verenigingen wordt er sterk gewaardeerd, wat voor ons een voldoening is. Menslievendheid is bij onze leden nog een grote waarde. Een glimlach als dank is voor ons onbetaalbaar.

Waterellende

Intussen is het konvooi terug thuis, maar stilzitten is er voor onder andere Gerard Soete en Michel Luyssen uit Westende niet bij. Straks vertrekken zij - bijgestaan door Medios Oostende - met een zending hulpgoederen en materiaal naar de zopas met waterellende getroffen gebieden. Cross to Romania wil dan ook zo spoedig mogelijk deze regio ter hulp snellen.

(Georges Keters)

12-08-2005