Door de woestijn naar Gambia

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 15:06:56

WESTENDE Zaterdag 13 november vertrekt Westendenaar Eric Duhamel als leider van een minikonvooi vanuit Antwerpen - met definitieve start in Westende - voor een reis van ruim 7.500 km, dwars door de woestijn en onherbergzame streken van Marokko, Sahara, Mauretanië en Senegal tot in Banjul, hoofdstad van Gambia. Eric Duhamel krijgt hierbij de medewerking van Helena Clybouw en de onvoorwaardelijke steun van Ad Weststrate.

Eric Duhamel is sinds 1995 met pensioen. Als gewezen marineofficier was hij onder andere commandant op het fregatschip Westdiep van de Marine. Zijn vrije tijd wil hij niet in ledigheid doorbrengen en zijn interesse om zich in te zetten voor menslievende werken leidde hem tot de Nederlander Ad Weststrate van de Blauwe Ruis Stichting uit Zeeland die hem meetroonde op een eerste trip naar Gambia. "Vriend Ad is al jaren humanitair actief in Senegal en zes jaar geleden trok ik met hem voor het eerst mee met een konvooi tweedehandswagens. Straks ben ik aan mijn vijfde zending toe", vertelt de actieve zeventiger.

De Westendenaar vertrekt nooit met lege handen naar Afrika. "Dit keer werden drie oude Mercedes breaks aangekocht door de Blauwe Ruis. De wagens zijn volledig gereviseerd en op punt gesteld. Ze zien er als nieuw uit. Ze worden aldaar geschonken voor een terwerkstellingsproject waar ze als taxi kunnen worden ingezet, wat meteen goed is voor de broodwinning van enkele families. De auto's worden deze week volgestouwd met hulpgoederen. Hierbij kon ik rekenen op dorpsgenoot Helena Clybouw. Ze is al 20 jaar actief in Gambia en kent er zowat iedereen. Door haar tussenkomst bekomen we medisch materiaal via Medios Oostende die niets onverlet laat om een handje toe te steken."

Na het uitwuiven in Antwerpen en de start in Westende trekt het konvooi zaterdag 13 november via Parijs, Clermont-Ferrand en Millau naar Béziers. Daarna verlaat men Frankrijk en via Barcelona, Valencia en Murcia gaat het met de ferry naar Melilla. "Eens voet op Afrikaanse bodem begint het echte werk en krijgen we enkele moeilijke dagen voorgeschoteld eer we doel, Gambia, bereiken. In Sambel Kunda bezoeken we onze projecten en genieten we van wat platte rust in Cape Point, Banjul", vertelt een laaiend enthousiaste Eric Duhamel.

Bij de aankomst staan alvast drie projecten in Sabel Kunda op de agenda. "Aan Village Clinic, hospitaaltje dat opgericht werd door de Alexander Edwards Trust ten behoeven van de arme landelijke bevolking, wordt verzorgingsmateriaal en medicijnen geschonken. Ook de dorpsschool, opgericht door de Britse Stella Brewer, mag flink wat schoolmateriaal van ons verwachten. Ook het Gambia Horse & é Donkey project van Heather Armstrong krijgt halsters, bitten, hoofdstellen, microscopen en onder andere verplegingsmateriaal voor de dieren. Ook de wagens laten we er tenslotte achter. Die vullen het tewerkstellingsproject in. Als we dat allemaal kunnen bolwerken is hiermee onze missie alvast geslaagd", aldus nog Eric Duhamel die hiermee nog niet aan het einde van zijn missie is.

En er valt nog meer te beleven voor de gewezen marineofficier. Na hun helletocht door de woestijn en deponeren van de meegebrachte hulpgoederen vervoegt Eric Duhamel de Britse groep rond Heather Armstrong Brewer die samen met Helena Clybouw (die eind deze maand naar Gambia vertrekt) de plechtige inhuldiging van Calum's Road gaat bijwonen. "Het betreft hier de gloednieuwe weg, via enorm veel sponsoring aangelegd opdat de bevolking en de schoolkinderen voortaan niet meer doorheen een in de winter overstroomde weg naar het dorp moeten. Met de vele acties die we in Westende en Middelkerke met Hart voor Gambia hebben uitgevoerd, konden we ruim 5.000 euro bijeen harken voor dit humane project, dat meer dan 200.000 euro kostte", besluit Helena Clybouw, die samen met Eric Duhamel de wagens voorzag van hulpgoederen.

(Georges Keters)

Via www.blauwe-ruis.nl kan men de route van het konvooi van Eric Duhamel op de voet volgen.

12-11-2010