Roemeense zigeunerklanken hoofdbrok vierde Gipsy Festival

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:30:33

* OOSTENDE

De vorige drie edities van het Gipsy Festival in Oostende kenden steeds een stijgend succes. Voortgaande op de programmatie van de vierde uitgave zal die lijn ook dit jaar ongetwijfeld doorgetrokken worden. Op 21, 22 en 23 juni staat Roemeense zigeunermuziek centraal, met het accent op authentieke fanfares.

Rik LABEEUW

Precies om die authenticiteit te waarborgen doen de organisatoren - Cultuur aan Zee TV (samengesteld uit de vzw Trefpunt, Media Consulting en Eipiyt Oostende - een beroep op etnomusicologe Speranta Radulescu. Zij is in Roemenië een autoriteit op het gebied van zigeunermuziek en waakt angstvallig over het originele oorspronkelijke karakter ervan en probeert de verwestering uit deze volksmuziek te weren. Haar aanwezigheid op het festival zal niet onopgemerkt voorbijgaan...

Gratis

Naast de Roemeense fanfares zorgen ook Slowaakse zangeressen en een Hongaarse band voor meeslepende muziek. Alle optredens in de binnenstad, op het Vissersplein en op het Wapenplein kan je gratis bijwonen. Enkel voor het hoofdconcert op zaterdag 22 juni in de Koninklijke Stallingen moet je 7,50 euro betalen. De voorverkoop van tickets gebeurt bij Fnac (tel. 0900/00.600.) en bij Toerisme Oostende (tel. 059/70.11.99).

Noodkreet

Als voorsmaakje projecteert de Oostendse Filmclub 62 op 18, 19 en 20 juni, telkens om 20.15 uur, drie aangrijpende films rond de gipsy-cultuur. Op vrijdag 21 juni is er om 23 uur een gratis openluchtvoorstelling op het Vissersplein. Naast het amusementsluik is er ook een humanitair facet aan het hele gebeuren. De zigeuners van Cordareni, een onooglijk dorpje in Moldavië (de armste streek van Roemenië), overleven er ternauwernood door aan landbouw te doen. Een van de deelnemende fanfares is uit het dorpje afkomstig en vraagt om hulp via de vzw Medios Oostende (059/80.54.54.). Propere kleren, schoenen, schoolmateriaal,... alle giften zijn welkom.

14-06-2002