Medios Oostende

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:35:06

"Samen vechten voor medische solidariteit" Medios bestaat deze herfst precies twintig jaar. Heel wat van de geschiedenis van de sociale organisatie werd geschreven door dokter Reginald Moreels. Hoewel hij al enkele jaren geen voorzitter meer is, noemt hij de pionierstijd bij Medios één van de mooiste periodes uit zijn leven. door Bliek VERMEIRE

van Reginald Moreels viert twintigjarig bestaan

Het is 1981 als in Polen Lech Walesa zijn neus aan het venster steekt. Dokter Reginald Moreels en zijn echtgenote sturen konvooien naar het land om de opmars van het Solidarnosc te stuiten. Meteen richten ze Medisch Solidarnosc op, de voorloper van het latere Medios. Het duurt tot november 1982 voor de vzw wordt gevormd.

REGINALD MOREELS

"Medios is in Oostende vooral bekend voor zijn kledij- en meubelbank."

"De naamsverandering was nodig omdat onze actieradius was gegroeid", herinnert Moreels zich. "Samen met vrijwilligers uit voornamelijk de drie grote Oostendse ziekenhuizen besloten we om zoveel mogelijk hulpgoederen te zenden naar probleemgebieden. Zo kregen we voet aan de grond in Roemenië, Albanië en Kosovo."

"In Oostende is Medios vooral bekend van de kledij- en meubelbank'', weet ook Moreels. "Iedereen die het nodig heeft, kan in het lokaal in de Overvloedstraat terecht voor kleren of meubels. Die krijgen ze aan spotprijzen. De medibank zorgt dan weer dat de zwakkeren uit de samenleving de juiste geneesmiddelen krijgen."

Medios is een pluralistische organisatie. Omdat Reginald Moreels halfweg de jaren negentig in de politiek stapt, treedt hij af als voorzitter. Hij wordt opgevolgd door Bouwdewijn Van Kerschaver. Ondervoorzitster Denise Roels vertelt wat meer over de huidige projecten van Medios. "Roemenië blijft een belangrijk ankerpunt", stelt Denise Roels. "Onze vrijwilligers leveren toestellen voor een ziekenhuis. Dankzij Medios kwam er een volledig nieuw tbc-gebouw."

"In hetzelfde land wordt een school onderhouden", gaat de ondervoorzitster verder. "Samen met vrijwilligers uit Westende herstellen we de verwarming en frissen we de klaslokalen op. Ook de toiletten kwamen er met Belgische steun."

Groepsgeest

Reginald Moreels is al enige tijd erevoorzitter. Hij kijkt met plezier terug op zijn jaren bij Medios. "Als je met een groep mensen onderweg bent naar een conflictgebied, ontstaat er een heel aparte sfeer. Of je nu truckchauffeur, onderwijzer, priester of verpleegkundige bent: je vecht allemaal voor medische solidariteit. Die groepsgeest die er heerst, vindt je nergens anders."

Medios viert zijn twintigste verjaardag op zaterdag 19 oktober in de conferentiezaal van het stadhuis. Alle sympathisanten zijn vanaf 14 uur uitgenodigd voor een academische zitting en een receptie met fototentoonstelling.

18-10-2002