Vriendschap bindt ons

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 14:44:44

Vreugde en verdriet

Helena Clybouw is vooral bekend als Mama Gambia. Haar tomeloze inzet voor de Gambiaanse noodlijdende mens staat centraal in haar leven. Maar er is meer. Ze werkt nauw samen met het Noord-Zuidcomité dat mensen samenbrengt die zich engageren om op vrijwillige basis tal van humanitaire projecten en initiatieven te ondersteunen.

"We werken al twaalf jaar met vzw Medios uit Oostende waarvan Gerard Soete ondervoorzitter is. De vereniging ontstond in 1982 met een eerste hulpkonvooi naar Polen. Ik kreeg van Medios veel medisch materiaal voor het Bansang-hospitaal in Gambia en als wederdienst hielp ik goederen inzamelen voor Medios. Ook de samenwerking met Cross to Romania uit Westende, die regelmatig naar Roemenië rijdt met ruim 100 kubiek hulpgoederen, is van onschatbare waarde voor onze humanitaire acties. Gemeenschappelijke initiatieven zoals verzamelen, opslaan, sorteren en uitwisselen van goederen naargelang de noden, liggen aan de basis van onze samenwerking. Gelukkig kunnen we de grote hoeveelheden hulpgoederen opslaan in een loods die we dankzij Agence Muylle ter beschikking krijgen", zegt Helena.

Enkele jaren geleden had Helena het voorrecht een speech te mogen geven voor de president van Gambia die op rondreis was in zijn land. Dit was kort nadat een Senegalees schip kapseisde voor de kust van Gambia. Toen verdronken 2.000 mensen onder wie Tim Boury en Niels Vermote uit Oostende. "Ik dankte de bevolking voor hun hulpverlening bij deze ramp. Telkens ik in Gambia ben, maak ik wat tijd vrij om aan de kust de slachtoffers te herdenken", zegt Helena die haar drijfveer verklaart. "Wat ons bindt, is vriendschap die ontstaat door aanmoedigen, meeleven en samenwerken, in vreugde en verdriet", besluit Helena, een vrouw met een groot hart... een Hart voor Gambia.

(LC)

08-01-2010