Oostende helpt jeugd Erdut

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 10:08:17

Kroatische jeugdwerkers krijgen van Oostende 100.000 frank en enkele meubels om hun jeugdhuis in Erdut opnieuw op te bouwen. Op die manier toont de stad zich solidair met zijn partnergemeente die door de oorlog volledig verwoest werd.

OOSTENDE

De Oost-Kroatische gemeente Erdut is al ruim twee jaar een partnergemeente van Oostende. De oorlog in ex-Joegoeslavië was toen net voorbij en de Balkanactie werd opgezet. Massa's hulpgoederen moesten de ergste nood lenigen.

Coördinator van de actie was Bart Stevens: "We zochten gemeenten die een partnerschap wilden aangaan met een stad uit de Balkanregio om de mensen er weer bovenop te helpen. Zo werden Erdut en Oostende aan elkaar gelinkt."

Erdut bleek vooral nood te hebben aan infrastructuur voor de jeugd. Het weinige geld dat er was, ging naar de heropbouw van ziekenhuizen. De jeugd bleef in de kou staan.

In Oostende schoot onder impuls van schepen van Ontwikkelingssamenwerking Marina Willems (SP) de jeugddienst in actie. Ze organiseerden een fuif in 't Bosjoenk, er werd een munttapijt gelegd op het Wapenplein. Een aantal bedrijven zorgde ervoor dat er 100.000 frank bij elkaar werd gespaard. De voedsel- en klerenbank Medios leverde de meubels.

Deze de week zijn enkele studenten uit Vukovar te gast. Ze verkennen alle aspecten van het jeugdwerk. Op hun programma staan ondermeer de Oostendse Hobbi Klub, jeugdhuis De Korre en het centrum De Takel voor crisisopvang. Zo doen ze ideeën op voor het thuisfront.

Paulusfeesten

Schepen Willems verzekerde dat het niet bij die ene uitwisseling zal blijven: "Samen met schepen voor jeugd Hilde Veulemans wil ik graag een paar jonge Kroatische muziekgroepjes naar hier halen. Ze kunnen bijvoorbeeld het voorprogramma van de Paulusfeesten invullen. We geven ze een unieke kans en de Oostendenaars leren een andere cultuur kennen. Zo is iedereen tevreden."

21-04-2000