Hulporganisatie Medios neemt na 25 jaar nieuwe start

Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 12:28:33

Oostende

De Oostendse hulporganisatie Medios, die 25 jaar bestaat, heeft een nieuwe start genomen. De kledij- en meubelbank van Medios is voortaan elke woensdag te bereiken. "We willen vooral werken aan een grotere bekendheid van onze locatie in de Overvloedstraat", zegt de nieuwe voorzitter dokter Juan Willems.

Medios is vooral bekend van de (medische) konvooien naar Polen begin jaren tachtig. De organisatie ontstond, toen geneesheren en verplegend personeel van de Oostendse ziekenhuizen de handen in elkaar sloegen om noodlijdenden te helpen. Gaandeweg spitste zich de organisatie zich steeds meer toe op de Oostendse bevolking. "Met het pand in de Overvloedstraat naast de kerk zijn we aan onze derde locatie toe. Hier is ook onze kledij- en meubelbank gevestigd", zegt dokter Juan Willems.

Medios werkt met dertig vrijwilligers en telt een zestigtal leden, van wie slechts een minderheid nog afkomstig is uit de medische wereld, de oorspronkelijke recruteringsvijver. De organisatie schonk dit jaar nog onderzoekstafels en rolstoelen aan het Royal Victoria Hospital in Banjul in Gambia, maar de eigen bevolking geniet prioriteit. Medios werkt samen met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk en de OCMW's van Middelkerke en Gistel. "Mensen die bij ons langskomen zijn vaak doorgestuurd door het OCMW voor meubels of kledij. Voor die mensen maken we een speciale prijs, maar ook de gewone Oostendenaar is welkom", zegt medewerkster Esther Vanlerberghe.

Redgy Vergaerde ziet een duidelijke evolutie in de 25 jaar dat hij vrijwilliger is. "De mensen zijn kritischer geworden. Terwijl vroeger meer mensen van vreemde origine hier spullen kwamen halen, komen er nu meer Oostendenaars langs. Als we spullen ophalen of wegbrengen, zien we helaas wel nog steeds schrijnende toestanden van echte armoede."

Het lokaal van Medios is gevestigd in een voormalige school in de Overvloedstraat,vlak naast de kerk. De organisatie is elke woensdag te bereiken op het nummer 059/80.54.54. (EFO)

08-12-2006