Oostendenaars bouwen ziekenhuis in Roemenië
Plaatsingsdatum: 14-mrt-2011 9:02:46
Je vakantie opofferen om in een temperatuur van veertig graden en als vrijwilliger een ziekenhuis te gaan bouwen in een van de armste gebieden van Europa. De meesten onder ons zouden vriendelijk bedanken. Maar onder de vleugels van de Oostendse hulporganisatie Medios hebben negen bewoners van de Middenkust het wel gedaan. En niet voor de eerste keer bovendien. Een uitzonderlijk verhaal van naastenliefde.
OOSTENDE
Medios is in eerste instantie een hulporganisatie met een meubel- en kledingbank -- in de vroegere kliniek Wante -- voor de Oostendenaars. Maar onder impuls van onze vroegere voorzitter Reginald Moreels zijn we sinds het eind van de jaren tachtig ook actief in Polen, Roemenië, Albanië en voormalig Joegoslavië'', vertelt Denise Roels, een van de noeste vrijwilligers.
Al negen jaar helpt Medios mensen in Dragnesti-Slatina in het zuiden van Roemenië, tegen de Bulgaarse grens. ,,We hebben bewust gekozen voor de armste streek van Roemenië, waar onze hulp het meest van al nodig is. Sinds 1992 zijn we bezig met de renovatie van het totaal verouderde ziekenhuis met 1.600 bedden. Er staan daar al veel bedden die in Vlaanderen verouderd waren en die we naar ginder gebracht hebben.''
Eerst heeft Medios de pediatrie vernieuwd, daarna de dermatologie aangepakt en nu zijn ze bezig met de bouw van een dispensarium, met speciale aandacht voor tuberculoselijders. De bestaande infrastructuur is schadelijk voor de gezondheid van het medisch personeel dat moet werken met de röntgentoestellen. Samen met een groep vrijwilligers van Noroc (uit Affligem) hebben ze tussen 11 en 22 juli een flink deel van de nieuwbouw kunnen realiseren.
,,We hebben, met uitzondering van de baksteken en het zand, al ons eigen materiaal meegenomen. We hebben ginder lokale partners gevonden die het goed menen met hun mensen en die te vertrouwen zijn. We hebben in het plaatselijke lyceum de jongste jaren ook eigen douches en slaapgelegenheid.''
Ziek
"Want de werkomstandigheden zijn er allebehalve. Twee van de negen mensen zijn tijdens de jongste werkmissie ernstig ziek geworden'', vertelt Denise Roels.
Samen met haar trokken ook Fernand Debeuckelaere, Mimi en Luc Saeyes, Monique Leeman, kok Robert Velghe, Reginald Vergaerde, Frans Van der Hooft en Marc Wattiau van Medios mee naar Roemenië. Op een volgende zending hopen ze een nieuw (naar Roemeense normen) röntgentoestel mee te nemen.
08-08-1998