Syl Arickx

Jonge moeder definitief terug thuis

Oostende/BREDENE: Syl Arickx, die de voorbije jaren in Tanzania opkwam voor de belangen van de plaatselijke bevolking is voorgoed weer thuis. De Oostendse vond een flat op de Vicognewijk in Bredene en woont er samen met de Tanzaniaan Moses én zoon Elijah.

AngelsJahweh

Jonge mama Syl Arickx genoot een opleiding als kleuterleidster, maar oefende dat beroep de jongste jaren niet uit. "Ik gaf les in de Heilig Hartschool in Oostende, maar nam in 2006 loopbaanonderbreking om naar Tanzania te reizen", zegt Syl.

"In dit Oost-Afrikaanse land startte ik een project ten voordele van de dragers op de Kilimanjaro. De dragers die de bagage van de toeristen naar de top van de berg moeten dragen, worden uitgebuit door de tourcompanies en gidsen. De corrupte vakbond doet niets voor hen. Met wisselend succes heb ik daar iets proberen aan te doen. De dragers kregen Engelse les en mede dankzij enkele sponsoracties op het thuisfront bezorgde ik hen warme kledij. Die kleren bereikten hen via uitleenposten. Geen overbodige luxe, want vooral 's nachts kan het er hard vriezen."

"Tijdens mijn verblijf in Moshi kruiste ik het pad van zeven straatjongens, die op de dool waren. Met vallen en opstaan bouwde ik aan een toekomst voor mijn zogenaamde angels. Ze kregen onderdak en onderwijs. Enkele van hen volgen nog altijd les, een drietal is nog altijd het spoor bijster. Het was de bedoeling om nog een jaar verder te werken aan beide projecten om daarna de fakkel aan de lokale bevolking door te geven, maar de liefde heeft er anders over beslist", lacht Syl.

Moses was een van haar leerlingen in de Engelse les. "Hij zat in klas in 2007 en we werden vrienden zonder meer. Pas ruim een jaar geleden groeiden we naar elkaar toe en gingen we samen wonen. In Tanzania was een huis voor ons twee niet mogelijk. We hadden een kamer voor ons en leefden als het ware op een studentenkot. In de zomer van 2009 werd ik bovendien zwanger. Moses, die oorspronkelijk in Tanzania zou blijven, besliste meteen om met me mee te reizen naar Vlaanderen."

"Eerst vonden we een woonst in Oostende, waar ik graag was blijven wonen. Omwille van de kleine Elijah is het uiteindelijk Bredene geworden. Hij werd op 10 maart in het Oostendse Damiaanziekenhuis geboren. Mijn zus Patty woont in hetzelfde gebouw en neemt haar rol van meter erg plichtsgetrouw op. Ze past op mijn zoon als we het huis uit zijn, want uiteraard moeten er heel wat administratieve verplichtingen vervuld worden. Zonder ongelukken ga ik in september weer aan de slag als kleuterleidster. Toch laat ik de projecten in Tanzania niet helemaal schieten. Financiële steun vanuit België blijft nodig. Er is wekelijks telefonisch overleg met twee Tanzanianen, die ervoor zorgen dat zowel de dragers van de Kilimanjaro als mijn angels het goed maken. Als het haalbaar is, trekken we in de zomermaanden voor even naar Oost-Afrika, want ook Moses' familie verlangt ernaar om Elijah te zien", besluit Syl.

In een mengeling van Engels en enkele woorden Nederlands neemt ook Moses deel aan het gesprek. "Ik koos de naam voor onze zoon", verklapt hij. "Elijah betekent God is Jahweh. De doopsuikers zaten in een zakje met wat koffie en een melkje. De melk verwijst naar Syl, de koffie naar mezelf. Elijah is de mix van beide. Ik volg Nederlandse les en kijk ernaar uit om te werken. Zo kan onze jongen een gelukkig leven uitbouwen waarbij hij niets te kort komt", aldus nog Moses.